Thema verdieping

Iedere bijeenkomst verdiepen we ons in actuele en relevante thema’s voor vandaag. Verhalen over o.a. mislukkingen, stress, liefde en geluk. We vinden inspiratie bij schrijvers, kunstenaars, geesteswetenschappers om ons te helpen nieuwe inzichten te krijgen. Telkens ontdekken we bezielende verhalen vanuit de Bijbel die ons helpen onze eigen tijdsgeest beter te begrijpen in in een groter perspectief te zetten. 
Thema verdieping nog een keer terug lezen? Dat kan. Ook vind je extra leestips rondom de behandelde thema’s.

Je bent wat je eet

Vlak voor de zomervakantie is in Amsterdam-West, waar ik woon, een groot opgezette avondvierdaagse. Alle kinderen uit West hebben de mogelijkheid om samen met hun school een wandeltocht door de stad heen te maken. 

Ieder jaar raak ik gefascineerd door de tussenstops die bij de wandeling worden gemaakt. Iedere school heeft op de route zijn eigen plekje waar versnaperingen worden aangeboden. En het verschil tussen de scholen is enorm De ene school laat zich vooropstaan als biologisch-suikervrij-healthy school (lees meer)

#cv der mislukkingen

In april 2016 publiceerde professor in de psychologie en public affairs Johannes Haushofer zijn ‘CV van mislukkingen’ voor zijn studenten. Met het laten zien van zijn mislukkingen wil hij een mythe doorbreken dat het leven niet alleen maar bestaat uit de perfecte plaatjes die ons gepresenteerd worden op social media. Tot zijn grote verbazing ging zijn CV viraal.

Verhalen van mislukking horen bij het leven. En gelukkig maar want ze zijn hartstikke nodig; ze bewijzen dat we mens zijn en vormen vruchtbare aarde voor gezonde groei: menselijk, maatschappelijk en spiritueel. Zonder falen geen carrières, begrip voor anderen, geen inspiratie om het beter te doen. (Lees meer)

Stress

Stress. Je zult het vast herkennen. We willen alles. Succesvol in je werk, een fijne relatie en vriendschappen, een liefdevolle ouder zijn, een heerlijk huis, bewust en gezond eten, jezelf ontwikkelen, reizen maken, op de hoogte zijn van het laatste nieuws en trends, en nog veel meer. En zo ben je de hele tijd druk, te druk. Dit zou je best een tijdje vol kunnen houden. En er verder geen last van ondervinden. (Lees meer)

Grip

‘Hoe meer grip hoe meer mens. Je zou het zomaar kunnen denken.’ Een stelling die ondernemer Tim Vreugdenhil in zijn nieuwste boek poneert. We zijn als mensen altijd op zoek naar controle over ons leven. Misschien is het ook iets heel menselijks. Maar wat gebeurd er met je als je jouw grip los laat? Of als je geen grip meer hebt op alles wat er om je heen gebeurd. Raak je in paniek? Of kun je gemakkelijk omgaan met onvoorziene omstandigheden? (lees meer)

Gelukkig nieuw jaar!... Maar hoe dan?

Geluk

Eén van onze dichters des vaderlands benoemde het al decennia geleden in een door hem bekend geworden lied met de tekst; ‘toch wou ik dat ik net iets vaker, iets vaker simpelweg gelukkig was ohwo’.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over gelukkig zijn. Het is nog niet al te lang geleden dat we elkaar rondom de jaarwisseling een gelukkig nieuw jaar wensten. Persoonlijk krijg ik daar een beetje de kriebels van. Waarschijnlijk heeft het met mijn eigen klunzigheid te maken. Want wie geef je de wens door met drie dikke zoenen en wie kun je het beter vriendelijk de hand schudden zonder dat het ongemakkelijk wordt.
(lees meer)

Loslaten

Wat houdt je tegen? Veel mensen vinden het lastig om verder te komen in hun leven omdat ‘het oude zo moeilijk los te laten is’. Herinneringen, goede en slechte, kunnen er voor zorgen dat je in het leven vast blijft zitten. Wanneer er geen radicale stappen worden genomen om hier uit te komen is de kans groot dat je jaren lang in dezelfde vicieuze cirkel blijft ronddolen. Zondag lezen we een verhaal van de vader alle monotheïstische geloven Abram. Hij wordt door God geroepen om alles achter zich te laten. Wellicht kan dit verhaal jou inspireren om ‘lichter te leven’. (lees meer)

Kun je hulp gebruiken?

Eén van mijn favoriete Nederlandstalige liedjes is van de band Racoon. Zij zingen ‘Een oceaan om in te schuilen, nooit alleen meer hoeven zijn’. Voor veel mensen is dit gedeelte helaas meer hoop dan werkelijkheid. Het gevoel van er alleen voor te staan is iets van alle tijden. Wij proberen ons hier bij Hart voor Velserbroek ook te laten inspireren door de verhalen uit de bijbel. De woorden ‘eenzaamheid’ of ‘alleen’ komen in de Bijbel niet eens zo vaak voor, maar de ervaring van eenzaamheid zie je wel op allerlei manieren terugkomen. (lees meer)

Niet alleen

Wat kan het najaar, de herfst je neerslachtig maken. De dagen worden weer korter, buiten wordt het weer kouder. Het leven verplaatst zich van buiten weer naar binnen, ieder in zijn eigen huis. De lente is nog ver weg, eerst volgt nog de lange winter. Normaal gesproken slaan gevoelens van eenzaamheid al snel toe in de donkere maanden, dit jaar wordt dat nog versterkt. (lees meer)